Robot ontwerpen
Wat moesten de leerlingen precies doen? De deelnemende teams kregen twaalf weken de tijd om een robot te ontwerpen en opdrachten uit te voeren. Ze zijn bezig geweest met het bouwen en programmeren van een LEGO-robot die een aantal missies op een opdrachtenparcour moest uitvoeren. De resultaten hiervan werden gepresenteerd tijdens de finale. De presentatie werd gehouden voor een echte jury, waarbij duurzaamheid en innovatie de belangrijkste items waren.
Oordeel jury
De jury vond het mooi om te zien dat het Assink lyceum met gemengde niveaugroepen (vmbo, havo en vwo) deelnamen. Kritische vragen werden goed beantwoord. Hoewel we niet in de prijzen zijn gevallen, was het een leerzame dag en zeker voor herhaling vatbaar.
Toptijd
De leerlingen van het Assink lyceum hebben tijdens Toptijd gewerkt aan het First LEGO League project. Toptijd is de tijd waarin leerlingen hun talenten gaan ontdekken en ontwikkelen. Tijdens deze speciale uren kunnen zij iets kiezen wat ze leuk vinden om aan te werken. Leerlingen kunnen kiezen uit de vijf keuzegebieden: Technologie, Ondernemerschap, Design, Gezondheid en Internationalisering. Toptijd is een van de vier bouwstenen van het Talentgericht onderwijs. Naast Toptijd zijn er nog drie andere tijden: Stamtijd, Basistijd en Ateliertijd.
Organisatie
De organisatie van de regiofinale was o.a. in handen van Smarthub Achterhoek. Deze organisatie zet zich in om jongeren te helpen bij het vinden van vacatures/stages en afstudeeropdrachten. Ze willen graag jongeren vast houden en verbinden met onze regio. Ook Techniek neemt een prominente plek in bij deze organisatie.
Over LEGO League
Voor de tweede keer is de LEGO League naar de Achterhoek gehaald. Wereldwijd doen ongeveer 200.000 kinderen mee aan de LEGO League, uit landen over de hele wereld. Elk jaar staat er een ander thema centraal. Dit jaar was het thema ‘SUPERPOWERED’. In de SUPERPOWERED uitdaging onderzoeken First LEGO League teams waar energie vandaan komt en hoe het wordt gedistribueerd, opgeslagen en gebruikt en zetten vervolgens hun superkrachtige creativiteit aan het werk om te innoveren voor een betere energietoekomst.